Inka & Niclas: over eindeloos pielen met een kleurenflitser

Het lijkt wel tovenarij, de foto’s van Inka & Niclas. En néé, ze gebruikten geen Photoshop. Wel eindeloos geduld en een kleurenflitser. Ruige landschappen geven zij een zuurstokroze aura mee. Het resultaat is een maffe tegenstelling van kleur en omgeving.

Bij de galerietentoonstelling Haute Photography zag ik hun werk levensgroot hangen. Het had op mij direct een aanzuigende werking: de kleur in combinatie met het landschap is een feest voor het oog. Het klopt niet, het schuurt, je wilt het snappen én je wilt erin wegdromen. Nouja, ik althans.

 

Inka & Niclas

 

Alles zelf doen

Inka & Niclas Lindergård wonen in Stockholm, Zweden. Een omgeving die barst van woeste fjordenlandschappen. Alleen niet in de kleuren waarin we deze landschappen zien in hun werk. Hoe doen ze dat? Gewoon, met een normale spiegelreflex, een speedlight en één lens.

 

Inka & Niclas

 

 

 

Inka & Niclas

 

Grens tussen fotografie en de echte wereld

Inka & Niclas vinden het een sport om de grens tussen fotografie en de echte wereld te verkennen. Middels fotografie kun je immers de werkelijkheid behoorlijk manipuleren. Als je zand in de lucht gooit en vreemd belicht, dan resulteert dat in een foto van precies dat. Alleen had het nooit plaatsgevondene zónder Inka & Niclas. En over díe grens hebben ze het.

 

 

Inka & Niclas

 

Alles wat je op de foto’s ziet is gebeurd op dat exacte moment – er wordt niets achteraf toegevoegd of weggehaald.

 

Inka & Niclas

 

Beïnvloed door mystieke zaken

We zijn altijd gefascineerd geweest door mystieke zaken: Noorse mythologie, Paganisme, of gewoon spirituele ansichtkaartjes in de supermarkt. Veel landschappen die we fotograferen hebben een soort occulte metal-esthetiek. Dat is een beetje waar het bovennatuurlijke vandaan komt.

~ Uit een interview op Vice

 

 

Inka & Niclas

 

 

 

Inka & Niclas

 

Het grootste deel van het proces bestaat uit proberen, wachten, kijken, proberen. Ze maken geen gebruik van combinatiefoto’s. Wat je op de foto ziet gebeurde ook echt samen in één moment. Zoals de sombere wolk die redelijk nutteloos boven de zee hangt. Meer zien? Kijk even op hun website.