Kronkelkijkers: een dosis fotografie inspiratie

Welk online voedsel geef jij je hersenen? Hoeveel tijd zit je op je telefoon kattenfilmpjes te kijken, je te verdiepen in vakantiefoto’s van mensen die je allang niet meer spreekt? Ruil die tijd eens in voor een wat meer voedzame hersenmaaltijd. Input daarvoor vind je hieronder.

1. Kijk de documentaire over Magnumfotograaf Dennis Stock

Magnum fotograaf Dennis Stock maakte het beroemde beeld hieronder van acteur James Dean die door weer en en wind over Times Square in New York loopt. Regisseur Hanna Sankwa volgde Stock gedurende de laatste drie jaar van zijn leven. Ze interviewde hem en keek mee met workshops die hij gaf aan fotografiestudenten. Vooral die scènes zijn hoogst amusant omdat Stock goudeerlijk is bij het geven van zijn feedback. Je hoeft bij hem niet aan te komen met argumenten als ‘ja, maar dat kan ik nog wel even wegshoppen’, want dan krijg je de wind van voren. Leuk om te zien. Dennis Stock was een schilderachtig heerschap en Beyond Iconic is een fijne zondagnamiddagdocumentaire.

dennis-stock-james-dean

2.  Lees over legaal Photoshoppen voor eeen World Press Photo nominatie

De afgelopen jaren was het telkens raak: een winnende World Press foto bleek ernstig gephotoshopt en werd dan alsnog gediskwalificeerd. Het was media-aandacht waar World Press Photo bepaald niet op zat te wachten. Aankomend jaar pakken ze het anders aan: ze voegen de categorie Creative Documentary Photography toe aan het gamma. If you can’t beat them, join them, moet World Press hebben gedacht. Photoshop mag dus toch weer uit de kast, maar nu legitiem. Lees hier het artikel daarover in Time.
Daarnaast heeft World Press Photo kort geleden het online magazine Witness gelanceerd. Om ook een online (discussie-) platform te faciliteren voor journalistieke fotografie. De eerste artikelen staan hier. Het ziet er, vind ik, veelbelovend uit.

3. Verdiep je in andere kunstvormen

Soms is het ook goed om eens iets anders te zien dan foto’s. Stap uit die fotobubbel en lees een boek, bekijk een schilderij of ga naar een beeldentuin. Kruisbestuiving heet dat. Maar het kan ook gewoon vanuit je luie stoel natuurlijk. Mijn twee favoriete kunstsites zijn:

Hyperallergic: Artikelen over hedendaagse kunst. Vlot en enthousiasmerend geschreven.

Artsy: Hier kun je eigenlijk met gemak een dag lang op ronddwalen. Je vindt er kunstwerken (die je bovendien online kunt verzamelen). Of je bezoekt virtueel honderden galerieën. En dan is er ook nog het magazine berstensvol zeer leesbare artikelen over kunst, vanuit iedere mogelijke invalshoek. Bijvoorbeeld dit artikel over dat veel kunstenaars weer kiezen voor analoog fotograferen. En dan hebben ze ook nog een bijzonder goede app.

artsy

 

4. Lees de tips van Eric Kim

Straatfotograaf Eric Kim schrijft opzwepend over fotografie. Hij dwingt je bijna om naar buiten te gaan. En soms is dat gewoon nodig. Helemaal als je net een documentaire hebt gekeken en een dag lang op bovengenoemde websites hebt rondgedwaald. Dit artikel geeft je 40 tips om hup naar buiten te gaan en te fotograferen. Mét een kader, natuurlijk. Want zonder beperkingen krijgt je creativiteit geen kans.

Mocht je nu denken met 40 tips kom ik nooit tot iets: schrijf 3 getallen onder de 40 op. Lees de bijbehorende tips. En kies uit die 3. Voilá.