Kronkelkijkers: fotografische lees- en kijktips

Om Kronkeling te kunnen vullen met verhalen houd ik bijzonder veel sites en blogs in de gaten, iedere week. Ik kom een hoop moois tegen, maar lang niet alles haalt het tot het schrijven van een artikel. Daarom bedacht ik Kronkelkijkers; een verzameling lees- en kijktips waar ik niet over schrijf, maar anderen wel. Te mooi om links te laten liggen. Hierbij! 

Kijk de documentaire over Paolo Ventura

paolo-venturaDe Nederlandse documentairemaker Erik van Empel heeft met zijn documentaire De verdwijnende man de Prix Italia gewonnen (á € 17.000,-). En geheel terecht, kijken! De jury over de documentaire:

“Het is een onverwachte reis naar een tijdloze wereld. Het script, regie en de fotografie zijn in volledige harmonie met het universum van de kunstenaar. We worden meegezogen in het leven van een unieke illusionist en zijn magische wereld van beelden.”

Ventura knutselt met verf en karton hele decors in elkaar, samen met zijn kleinzoon. Daar gaan ze dan in staan, en maken foto’s. Mooie, melancholische foto’s. De documentaire is een aandoenlijk portret van een fotograaf wiens groeiende succes maar moeilijk aansluit bij zijn ingetogen natuur. Deze en twee andere docutips gaf ik eerder hier.

Stop met werken, word fotograaf!

Waarom niet je baan opzeggen en fulltime fotograaf worden? Lees en mijmer weg bij een artikel op Artsy hoe zes (inmiddels wereldberoemde) fotografen deze stap hebben gezet, en waarom.

Visuele one-liners van Elliott Erwitt

Elliott Erwitt GERMANY. Cologne. 1972.The New Yorker schreef een mooi artikel over de foto’s van Erwitt. Hij weet met één beeld een compleet verhaal te vertellen. Meer werk van hem bekijken? Lees dan mijn artikel over zijn fotoboek Dog Dogs en zijn antropomorfische benadering van deze viervoeters. Dat boek is voor mij één grote lachsalvo.

Stukkie techniek

Voor de techniek-adepten: onlangs schreef ik al over de kreet dat de nieuwe Iphone volgens velen beter is dan een spiegelreflexcamera. Een beetje onzinnige claim vond ik. F-stoppers deed onlangs een uitgebreide test en zette alles op een rij (conclusie: de Iphone komt in de buurt, maar overtreft de DSLR nog niet).

Heb jij tips voor Kronkelkijkers? Laat me dat vooral even weten!

P.S. De foto in de header van deze post maakte ik in Bray, Ierland. Een toepasselijke weergave van het idee achter kronkelkijkers, dacht ik zo.