Peter de Krom: over schatgraven op het Hollandse strand

Je vraagt je af wat ze doen, daar op een kluitje in dat vierkant op het strand. Ze zijn op zoek naar een schat. Fotograaf Peter de Krom vond het jammer dat deze traditioneel Hollandse bezigheid uit de jaren ’50 nauwelijks meer voorkomt. Dus begroef hij eigenhandig 1000 euro op het strand van Hoek van Holland en liet 150 mensen zoeken naar het geldbedrag.

Je hebt vergeten groentes, maar je hebt óók een vergeten groepsactiviteiten. Peter de Krom ontdekte tijdens het afstruinen van een beeldbank onderstaande foto. Duizenden mensen gravend, zij aan zij op zoek naar een schat in het rulle zand.

 

Krioelende menigte van ongeveer 2000 kinderen op de knieën aan het schatgraven naar100 busjes op het Noordwijkse strand, Nederland 6 augustus 1957.;

Ongeveer 2000 mensen aan het schatgraven op het Noordwijkse strand, 6 augustus 1957

 

Machinaal gezeefd zand

De Krom was onder de indruk van het beeld, en vooral het groepsgedrag – een thema dat vaak is terug te zien in zijn werk. Echter, niemand graaft er nu nog naar schatten. Daarom besloot De Krom eigenhandig een schatkist met 1000 euromunten te begraven en zo het evenement zelf te organiseren. Het oppervlak waarin zou worden gegraven werd een vierkant van 300m2, afgebakend met afzetlint. Het zand werd volledig machinaal gezeefd voor een egale zandstructuur. In het vierkant mochten vervolgens 150 mensen gratis de schatkist met de hand opgraven. Zij hadden zich aangemeld naar aanleiding van onderstaande advertentie.

 

Peter de Krom - schatgraven poster

 

12 meter hoog

De Krom stond op een 12 meter hoge hoogwerker met zijn camera en fotografeerde de vorderingen van de groep die daar puur uit eigenbelang stond te graven. De timing was mooi: midden in de financiële crisis (mei 2012) liet hij die 150 man zoeken naar geld. Slechts één iemand ging er met alles van door, ten koste van de rest. Hieronder zie je één van zijn beelden.

Peter de Krom - schatgraven 2

 

Een slimme investering van 1000 euro

Het schatgeld betaalde De Krom uit eigen zak. Zie het als een slimme investering:

Ik hoop dat ik het terug verdien door het verkopen van de foto’s. Ik kies namelijk 10 foto’s uit die allemaal op een ander moment in het graafsproces zijn genomen. Alles op de foto’s is dus hetzelfde, behalve dan dat de gravers steeds een stukje verder zijn met graven. Die tien foto’s print ik één keer uit. Iedere foto is dus uniek, en dan verkoop ik ze voor 1000 euro per stuk.

Peter de Krom via Vice

 

Peter de Krom - schatgraven gallery
Het is onbekend of de winnaar zijn schatgeld heeft gebruikt om één van de gemaakte foto’s te kopen.