Over zonsondergangen, honden en kitsch

De foto’s uit de serie Wild Style zijn zó mierzoet dat het bijna pijn doet aan je ogen. En zo zijn ze ook bedoeld: ze vormen een pastiche van ons gedrag. Wij antropomorfiseren honden en hun gedragingen. Met gemak dichten wij de harige voervoeters menselijke eigenschappen toe. Fotografen Mazaccio & Drowilal nemen ons daarmee op de hak.

Mazaccio & Drowilal zijn een jong stel én fotografenduo. Ze doen alles samen; het uitwerken van ideeën, fotograferen, selecteren en nabewerken. De fotoserie Wild Style maakten zij terwijl ze 3 maanden in musée Nicéphore in residentie zaten, alweer samen ja.

 

the way you make me 4

© Mazaccio & Drowilal // Wild Style

 

Honds genieten van een zonsondergang

Met het project Wild Style steken ze de draak met de menselijke hang naar kitsch. Onderdeel van die serie zijn een viertal foto’s met daarop steeds weer een hond (of twee zelfs) en een zonsondergang. De zonsondergangen zijn zonder uitzondering mierzoete kleurexplosies. De hond is telkens op de rug gefotografeerd, duidelijk ingeflitst. Maar die rug blijkt al voldoende om zeer menselijke intenties en gedachtes op te projecteren. Het is onmogelijk dat uit te schakelen. Probeer het maar eens met het zoetsappige beeld hieronder.

 

 

the way you make me

© Mazaccio & Drowilal // Wild Style

 

 

Ik kon mij niet onttrekken aan de volgende associaties die werkelijk niks van doen hebben met beide hondenleventjes (denk ik): ik vind het een sympathiek setje, die twee. Rechts zit het mannetjes, links het wat onderdanige, springerige vrouwtje. Ze zitten samen te genieten van de steeds veranderende wolkenlucht, na een drukke ren- en graafdag op het strand. Het vrouwtje is uitgeblust. Eindelijk zegt ze even niks, denkt de donkere krullenkop op rechts.

 

 

mazaccio and drowilal

© Mazaccio & Drowilal // Wild Style

 

De gedachtes die wij (of in ieder geval ik) projecteren op deze honden, kúnnen helemaal niet waar zijn, want er is naarstig gephotoshopt. In werkelijkheid zijn de honden gefotografeerd in een studio en hebben Mazaccio & Drowilal daar naderhand een beeld van een zonsondergang achter geplakt.

 

the way you make me 2

© Mazaccio & Drowilal // Wild Style

 

Mazaccio & Drowilal present “Wild Style”, an anthropologic and iconographic, and above all photographic study of animals and the contemporary cultural representations. “The figures and the objects collected in “Wild Style” evoque kitch prints, 1990s soppy or flashy, often found on cheap t-shirts, childish iron-on transfers, Automotive body paint, personalized mugs or household items, street or garden decore…”Wild Style” appears such as a catalog of commodified forms of animal life by image, to the point that the separation between the real and its representation becomes imperceptible.”

Paris Photo

 

Meer fotoseries over honden zien?

Sophie Gamand fotografeerde natte honden, terwijl Elliott Erwitt zich richtte op de ridiculiteit van het samenleven van mens en hond.