In slow motion bekijken: je spiegel en sluiter tijdens het maken van een foto

Wat gebeurt er in die fractie van een seconde op het moment dat je op de knop van je spiegelreflexcamera drukt? Bijzonder veel. Er zijn reeds lange, technische artikelen over geschreven. Maar er is ook gewoon een leuk filmpje dat de heleboel in slow motion laat zien. 

Precies zien wat je fotografeert…

De spiegelreflexcamera (of SLR, Single Lens Reflex) dankt zijn enorme succes aan het feit dat je in de zoeker precies het beeld ziet dat je lens zal vastleggen. Bij andere camera’s bestaat er een kleine afwijking (alhoewel je met een elektronische zoeker inmiddels ook van dit zogenaamde parallax-effect af bent).

…maar wel via een spiegel

Kijk je in een SLR door de zoeker, dan kijk eigenlijk in een spiegeltje dat 45 graden is gekanteld. Druk je vervolgens op de knop dan wordt het beeld zwart: de spiegel klapt omhoog – voor jouw beeld – en de sluiter opent zodat het beeld kan worden vastgelegd op de chip.

Hieronder zie je een zijaanzicht van een spiegelreflexcamera om de boel wat makkelijker te kunnen visualiseren:

 

Spiegelreflex werking

 

Nu zijn er 2 mannen die er een sport van maken om zoveel mogelijk in slow motion vast te leggen, de Slo Mo Guys. Dat doen ze om dat het eindeloos interessant is om snelle bewegingen in alle rust te kunnen waarnemen. Onze ogen zijn slecht toegerust als het gaat om het minutieus waarnemen van beweging. We zien een waas, niet de details. En daarom zijn slow motion filmpjes zo fijn om naar te kijken.

 

Je foto is altijd ouder aan de bovenkant

In onderstaand filmpje zie je tergend traag de spiegel opklappen en de sluiter zijn werk doen. En pas tóen besefte ik mijn voor het eerst dat de bovenkant van een foto altijd ouder is dan de onderkant. Dat komt doordat de spiegelreflexcamera een spleetsluiter heeft die uit kleine lamellen bestaan. Deze racen met zijn tweeën naar beneden en laten daarbij een reep licht door. Hoe smaller de reep, hoe sneller de sluitertijd. Zie hieronder het resultaat bij 4 verschillende sluitertijden.

 

Sluitertijden

 

Op minuut 4:45 in de video zie je dat wanneer je met miliseconden werkt, oorzaak en gevolg hopeloos verstrikt kunnen raken in het beeld. In de bovenkant van de foto wordt een champagnefles ontkurkt terwijl direct daaronder al een schaduw van die ontkurking is te zien:

 

sluitertijd vertraging

 

Ook de rest van het filmpje is het bekijken waard: