Over een maf detail in deze Brexitfoto

Deze foto circuleerde de afgelopen dagen in het nieuws. We zien de vertegenwoordigers van de zes landen die de EU hebben opgericht. Ze wandelen en trekken moeilijke gezichten. Dat hoort, want ze zijn met iets historisch bezig. Maar één van hen heeft en passant een grasspriet gepakt en in zijn mond gestopt. Het ziet er misplaatst frivool uit. 

Bij evenementen van historische omvang zijn journalisten en fotografen nooit ver weg. Ook niet tijdens een ommetje. De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselbloem, deert dat niet. Hij heeft zin om een sprietje helmgras in zijn mond te steken. Als ware hij bezig aan een speurtocht voor de lokale padvindersclub. Het gewas groeit immers zó welig, dat het er bijna om vráágt. De handeling maakt hun samenzijn vreemd lichtvoetig.

Obsessie met een spriet

De foto intrigeerde me dusdanig dat ik ben gaan googlen. Ik wilde weten hoe lang die spriet in die mond van Assselbloem had gezeten. Noem het een tijdelijke obsessie.

Ik vond meer foto’s, want uiteraard was er een bataljon aan journalisten die zich als jagers in de bosjes verscholen om deze curieuze menssoort vast te leggen. In mijn zoektocht vond ik onderstaande foto waar Asselbloem al pratend met spriet in de mondhoek is te zien:

 

Brexitfoto

 

En deze, waarin hij de spriet losjes herschikt:

 

Germany Britain EU Brexitfoto

© AP Photo| Markus Schreiber

 

En deze, met een half oor luisterend naar de Duitse minister van buitenlandse zaken, Frank-Walter Steinmeier:

 

Brexitfoto

© AFP

 

Verschillende achtergronden, zelfde moment

Steeds maar weer die spriet dus. Hoe lang heeft ie daar wel niet op lopen kauwen?

Niet lang. Want op de in totaal 4 foto’s met spriet staan de mannen in praktisch dezelfde formatie en ruwweg op eenzelfde afstand van elkaar. Het lijken volstrekt verschillende beelden omdat ze van diverse camera’s afkomstig zijn. We zien een vage achtergrond, een scherpe achtergrond, een telelens, een groothoeklens. Sterk verzadigd bladgroen, normaal bladgroen. Toch zijn de foto’s waarschijnlijk binnen dezelfde 30 seconden gemaakt.

Die spriet, die zat dus maar even in zijn mond. In onderstaande foto is ‘ie er alweer uit. Maar wat doet Jean-Marc Ayrault, Franse minister van Buitenlandse zaken daar helemaal rechts? Pakt hij nou óók zo’n spriet…?!

Brexit grasspriet 7

© EPA