FindFace: een app die je gezicht ongevraagd koppelt aan jouw foto’s op internet…

Het was natuurlijk een kwestie van tijd: een app die je gezicht op straat herkent en succesvol linkt aan je social media profiel. We zijn er nog maar een paar landgrenzen van verwijderd; in Rusland gebruiken inmiddels een half miljoen mensen deze app om te zien wie er tegenover hen zit in de metro.

Geen anonimiteit meer in het openbaar

Het algoritme achter de app FindFace kan binnen een seconde met 70% nauwkeurigheid een match vinden in ruim een miljard foto’s van het de Russische variant op Facebook; Vkontakte. Weg privacy, voorzover we die nog hadden dan. Herkenning van identiteit is niet langer slechts voorbehouden aan vrienden en familie, iedere wildvreemde weet na het maken van een stiekeme foto van jou alles wat je hebt gedeeld op social media. Het is onze welverdiende straf na het klakkeloos en ongevraagd delen van miljarden foto’s van onszelf. Hoogmoed komt voor de val. En nu donderen we – net als Icarus – pardoes naar beneden.

findface

Daten

FindFace moet een nieuwe dimensie toevoegen aan de datingwereld. Iedereen komt op straat immers regelmatig zijn ideale partner tegen zonder er actie op te ondernemen. Liever blijf je in de waan van een zuurstokroze toekomst dan dat je het risico loopt om recht in je gezicht te worden afgewezen. FindFace verlaagt deze drempel nu drastisch.

Als je het weet klaar te spelen een foto van je slachtoffer in kwestie te maken, zie je direct de voor- en achternaam én kun je foto’s bekijken van de persoon in een andere setting. En dan kun je rustig een berichtje sturen en zien waar het schip strand. Feitelijk gebeurt dit natuurlijk al met datingapps als Tinder en Happn. Echter, daar moeten beide partijen de app gebruiken om zichtbaar te zijn. FindFace is eenzijdig, en daarmee eng. Het heeft iets stalkerigs over zich.

Op zoek naar een kopie van je ex?

De piepjonge oprichters Kukharenko (26 jaar) en Kabakov (29) maken zich niet druk om de ethische kwestie die de app opwerpt. Het geld lonkt en komt inmiddels met bakken binnen. De app past in een maakbare visie op de wereld. Is je relatie gestrand? Upload een foto van je ex in FindFace en voilá, er verschijnt een rijtje van 10 personen die angstvallig veel op je ex lijken. Kun je gewoon weer verder met een kopie.

De proef op de som

Fotograaf Yegor Tsvetkov stapte de metro en in nam de proef op de som. Het resulteerde in de fotoserie Your face is big data. Hij maakte sneaky foto’s van metroreizigers – wat overigens door geen van de betrokkenen werd opgemerkt. Naast de sneaky foto plaatste hij één van de zoekresultaten van FindFace.

 

findface photoseries 2

© 2016 Yegor Tsvetkov

De fotoserie  van Tsvetkov bestaat uit fascinerende tweeluiken: links zie je een persoon die zich anoniem waant. Rechts dezelfde persoon die weet dat hij of zij bekeken wordt én op een later ogenblik heeft besloten dat deze foto past bij het imago van hem of haar en dus deelt op een social media platform.

findface photoseries 4

© 2016 Yegor Tsvetkov

Dit is dus wat er gebeurt als een foto níet de waarheid liegt. Als een foto je uit je anonimiteit haalt, en je daarmee een uithangbord wordt voor allerhande vreemden. Overigens wel een uithangbord dat je zelf zorgvuldig hebt zitten maken, online.

findface photoseries

© 2016 Yegor Tsvetkov

 

findface photoseries 3

© 2016 Yegor Tsvetkov

Verdachten herkennen

Ook voor overheden en bedrijven lijkt deze technologie interessant. En dan wordt het pas echt eng, daar in Rusland. Zo is FindFace dicht bij een deal met de lokale overheid in Moskou om het systeem toe te passen op de 150.000 camera’s in de stad. Ook zijn er gesprekken met bijvoorbeeld casino’s, die zo precies weten wie er komt gokken. Met de Russische geheime dienst heeft FindFace nog geen contact gehad, maar de oprichters zeggen er voor open te staan.

Retailbusiness: gericht adverteren op een klant in de winkel

En wat te denken van automatische gezichtsherkenning als je een warenhuis  binnenkomt? Als jij een jurkje past en weer terughangt, kun je daarna online worden achtervolgd met aanbiedingen voor precies dat jurkje. Dat gebeurt allemaal allang online, maar er is nog geen link met jou in de echte wereld. Daar kan deze app voor zorgen.

Loop je ook dit risico met je eigen Facebookprofiel?

Nee, nog niet. Maar FindFace aast daar wel op: hun zoektechnologie kan in principe worden toegepast op iedere foto-database, maar zelfs de openbare foto’s in Facebook zitten dusdanig achter slot en grendel dat FindFace daarin nog niet kan grasduinen. Nóg niet, want dit soort technologische uitdagingen zijn slechts kwestie van tijd.

Zin in meer onheilspellende doembeelden? Eerder schreef ik over do-it-yourself cyborgs en over dat fotografie helemaal geen toekomst meer heeft.