Volg een gratis webinar met de curator van het Nederlands Fotomuseum

Op internet wemelt het van de goedbedoelde gratis fotografiewebinars. Over camera’s, technieken, over hoe je een zonsondergang fotografeert. Maar zelden gaat het om het verhaal áchter fotografie; het medium zelf, hoe het zich heeft ontwikkeld, maar ook hoe fotografen elkaar beïnvloeden.

Een samenwerking tussen het Nederlands Fotomuseum en Forum BEELDtaal brengt daar verandering in. Zij organiseren een webinar over de geschiedenis van de fotografie onder leiding van de curator van het Nederlands Fotomuseum; Loes van Harrevelt.

Selecteren uit 90.000 foto’s

In het Nederlands Fotomuseum is tot 4 september 2016 de tentoonstelling Jacht de camera – Pioniers van de Nederlandse natuurfotografie te zien. Niet eerder is er over de vroegste Nederlandse natuurfotografie een tentoonstelling gemaakt die zo’n compleet beeld geeft van de schoonheid van onze natuur, de inventieve werkwijze van de fotografen en de rol die hun fotografie speelde bij de steeds luider wordende roep om natuurbescherming. Het museum put daarvoor uit haar eigen omvrangrijke collectie: ruim 90.000 historische natuurfoto’s. Ga daar maar eens een selectie uit maken… En dat is dus precies het werk van Loes Harrevelt.

 

natuurfotografie-in-nederland-3

 

De macht van de curator

Een fotograaf maakt keuzes in wat de toeschouwer ziet, maar minstens evenzoveel invloed heeft Van Harrevelt; wat laat het museum aan de bezoeker zien en wat niet? Welk verhaal moet er worden verteld? Dit onderwerp wordt  besproken in de webinar, alsmede de volgende thema’s:

  • Hoe werd fotografie vroeger ingezet en waarom?
  • Hoe hebben verschillende fotografen en richtingen elkaar beïnvloed?
  • Wat zijn de de belangrijkste (kunst-) fotografierichtingen en hun verbanden
  • Wat kan de invloed hiervan zijn op jouw eigen foto’s?

 

Aanmelden?

De webinar wordt via internet uitgezonden op 6 juni om 20:00 uur, je kunt je hier aanmelden. Kun je niet op die tijd? Meld je dan toch aan, je krijgt namelijk tevens een link waarmee je de webinar later kunt terugkijken.