Tip 5: volg een (gratis) fotografiecursus aan het MoMA

Informatie op internet over het medium fotografie is er in overvloed. De kunst is echter om hoogwaardige informatie te vinden tussen die overdaad aan slecht geschreven rommel. Maar het is er, en in sommige gevallen nog gratis ook. Zoals de cursus Seeing through Photographs via Coursera, aangeboden door het Museum of Modern Art. 

Over Coursera

Coursera is een online platform waarop universiteiten en (kunst-)instellingen van over de hele wereld cursussen aanbieden. Als je op een goede morgen wakker wordt en denkt ik wil eigenlijk best wat leren over Cryptography en Graphic Design en Linguïstiek dan kun je je niet meer ongeneerd omdraaien en denken maar daar heb ik geen geld voor, ik kan niet op gezette tijden naar een cursus en bovendien is de reistijd me te gortig.

Coursera veegt je smoezen ongegeneerd van tafel. Want de meeste cursussen zijn kosteloos en je leert in je eigen tempo, achter je eigen laptop. Het lesmateriaal bestaat uit een combinatie van artikelen en videocolleges van veelal bekende professoren. Daarnaast is er een levendig discussieforum voor al je vragen.

Coursera

Massive Open Online Courses

In februari 2016 voegde ook het MoMA zich bij de inmiddels omvangrijke lijst universiteiten en instellingen die hun kennis en kunde delen op Coursera via Massive Open Online Courses (MOOCs). En dat is een feest. Want tot op heden waren er enkel wat fotocursussen te vinden van obscure buitenlandse universiteiten, met materiaal van dito kwaliteit. Maar het tij is gekeerd.

Gratis fotografiecursus: Seeing through Photographs

De MoMA-cursus Seeing through Photographs wordt gegeven door Sarah Meister, curator van het MoMA Department of Photography. Zij bepleit dat het maken, bekijken en delen van foto’s in onze maatschappij inmiddels een tweede natuur is geworden maar dat we visueel nog onvoldoende zijn geschoold. De eigen fotocollectie vormt een onuitputtelijke bron van informatie en inspiratie voor deze cursus, zoals is te zien in de introductiefilm:

 

Zodra je je hebt opgegeven vind je de volledige cursus, inclusief al het te lezen huiswerk in pdf-formaat. Hieronder zie je een deel van mijn huiswerk voor week 2. Het leeswerk staat elders en beslaat 2 hoofdstukken uit een boek en een artikel. Samen 50 pagina’s aan leesvoer voor één week.

MoMa Seeing through photographs coursera

Zelfdiscipline, en hoe daarmee om te gaan

Goed, één belangrijk element heb ik nog niet genoemd. Namelijk de significante dosis zelfdiscipline die is vereist voor het voltooien van dit soort cursussen. Je begint enthousiast, maar na week 3 versloft het, en in week 5 ben je überhaupt alweer vergeten dat je je hiervoor ooit had ingeschreven. Een paar tips om om dat te omzeilen:

  • Hanteer de deadlines die Coursera je geeft
  • Houd in week 1 bij hoeveel uur je nodig hebt om al het materiaal door te nemen. Tel hier 20% bij op en blok vervolgens het benodigd aantal uren in de week om aan de cursus te werken. Torn hier nimmer aan, want dat is een glijdende schaal
  • Kies voor het behalen van een officieel certificaat á € 43. Er halverwege mee stoppen betekent dat je geld hebt weggegooid, wat sommigen motiveert om door te gaan. Bovendien krijg je een officieel bewijs zodra je de cursus succesvol hebt afgerond

Ga heen en bekwaam u!