Noémie Goudal: over gebouwen van papier

De waarheid liegen met een foto, daar is Noémie Goudal het schoolvoorbeeld van. Ze knoopt moeiteloos 2D en 3D aan elkaar in één beeld. Zonder Photoshop, maar mét papier. Wat je dan krijgt is een architectonische onmogelijkheid. 

De prints van Goudal zjin groot; zo’n anderhalf bij twee meter. Uit je ooghoeken lijkt het een normale foto. Maar dan zie je een gebouw in een gebouw. En wat blijkt; ze heeft twee volstrekt verschillende bouwstijlen letterlijk aan elkaar geplakt. De uiteindelijke beelden roepen spanning op door de niet kloppende ruimtelijke verhoudingen die zich enkel op zeer subtiele wijze laten onthullen.

Noémie Gaudal 3In Search of the First Line I

Zacht beton

Goudal begint met het fotograferen van kathedralen en andere archaïsche gebouwen. Vervolgens zoekt ze verlaten, massieve gebouwen met een brutalistische bouwstijl. Er zit een lichtwarme kleurtoon in de beelden, waardoor de grimmigheid heid van het beton toch iets zachts krijgt.

 

Noémie Gaudal 1In Search of the First Line I

Zoek de lijntjes in het werk van Noémie Goudal

Haar serie bestaat uit 4 beelden en is getiteld In Search of the First Line. En dat was precies wat ik deed toen ik ervoor stond: op zoek naar de naden van het papier; waar stopt de driedimensionale wereld een gaat deze over in tweedimensionaal? In de middenvlakken van de kathedraal zijn de lijnen goed te zien, maar aan de zijkanten zit je echt te puzzelen; waar heeft ze lopen plakken?

 

Noémie Gaudal 4In Search of the First Line III

In bovenstaand beeld zie je duidelijk dat de toppen van het tweedimensionale witte gebouw zijn geplakt op de aanwezige balken. Vreemd zijn echter de omringende helwitte vlakken. Heeft ze ook hier een tweedimensionale ingreep gedaan? Of is de blik naar buiten toe bewust overbelicht?

 

Noémie Gaudal 2In Search of the First Line IV

‘Ik probeer zoveel mogelijk interpretaties te creëren, zodat mensen kunnen beslissen wat ze zien. Iedereen heeft zijn of haar eigen perceptie en daarom probeer ik zoveel mogelijk te bieden’ ~ Noémie Goudal