Tip 4: zoek het juiste standpunt bij wat je wilt vertellen

Een foto is het gevolg van een keuze uit miljoenen mogelijke composities. De meeste van die keuzes maak je onbewust. Maar wil je beter worden in fotografie, dan moet je jezelf dwingen om alle keuzes expliciet te maken en bewust te nemen. Het effect van verschillende standpunten heeft namelijk een groot effect op de belevenis van een foto. maar hoe kom je tot het juiste standpunt?

Sri Lanka

Een paar jaar geleden was ik in een park in Peradeniya, Sri Lanka. Het bleek een toevluchtsoord voor jonge Sri Lankeese stelletjes die hun pril geluk aldaar kwamen uitdragen. Ik maakte onderstaande foto, uiteindelijk. Want daar gingen andere foto’s en een hoop keuzes aan vooraf. Deze kronkeltip behelst een kijkje in mijn hoofd, vóórdat ik tot deze foto kwam. Vrij vertaald naar 3 concrete acties.

 

Sri Lanka-1

 

1. Maak meerdere foto’s van een scène

Als je een scène ziet die je aandacht trekt, fotografeer deze dan vanuit verschillende hoeken. Denk daarbij ook aan hoog en laag. Zo zat ik voor bovenstaande foto op mijn knieën tussen de wortels. Dit vertekent het perspectief aanzienlijk, zoals je in de volgende foto kunt zien.

 

Sri Lanka-2
De eerste foto die ik van ze maakte, was bovenstaande horizontale foto, gemaakt vanaf het wandelpad. Door dit andere perspectief zie je dat de eerste overhellende tak van de boom gewoon op ooghoogte zit, in plaats van meters hoog. De boom is nog wel groot, maar niet allesomvattend, zoals in de verticale foto.

De  boom trok mijn aandacht, het paartje op de achtergrond maakte het beeld af. Echter, die twee vallen volledig weg in de drukke achtergrond van takken, bladeren en zonlicht. Er zijn teveel details. Ik wilde eigenlijk alleen een verhaal over die boom en dat paartje.

 

Sri Lanka-4

 

2. Fotografeer zowel verticaal als horizontaal

Ik maakte daarom een verticale foto, hopende dat dat meer  focus zou aanbrengen. En inderdaad, nu zien we die boom prominenter in beeld. De lijnen lopen evenwijdig aan de foto, een boom is immers een verticaal schepsel. Maar naar dat paartje moet je wel flink op zoek; het licht dat op de boomwortels valt, maken het een te druk beeld. Het lijkt derhalve meer op een Where’s Wally plaat. De boom en haar vertakkingen zijn hier het onderwerp, daar blijft je blik eindeloos in ronddolen.

 

Sri Lanka-5

 

3. Kom dichterbij

Kennelijk was ik nog niet dichtbij genoeg. En zo kwam het dat ik door de knieën ging, mijn camera iets boven de boomwortels plaatste. Immers,

“If your photos aren’t good enough, you’re not close enough”

zei Robert Capa al eens. Echter, het paartje ‘plakt’ nu wel een beetje aan de boom die voor hen staat. En de wortels leiden je blik niet bepaald naar hen.

De uiteindelijke foto

Door mijn camera nóg lager te zetten en iets te kantelen, creëerde ik precies het beeld dat ik zocht. Je ziet een jong paartje, verliefd met de hoofden naar elkaar toe gebogen.

Sri Lanka-1
Ze worden omringd door de wortels van oude bomen en zijn precies ingelijst in een rechthoekje van takken en boomstammen. De wortels van de boom leiden je blik kronkelend naar hen toe. De boom is de enige constante in deze plaat. Die is groot, blijvend. De liefde van dat jonge paartje oogt zeer fragiel; ze zijn klein en kwetsbaar in vergelijking met de megalomane takken en de boom links, welke een toonbeeld vormt van stabiliteit.

Het resulteert in een meanderend beeld met een sterke tegenstelling, enerzijds solide door de massieve boom, anderzijds vluchtig en kwetsbaar zoals alle prille liefdes zijn. Het eeuwige en het tijdelijke, helaas onverenigbaar.