Jared Krause: over twee foto’s maken met dezelfde ‘verf’

Bij het maken van foto’s ben je snel geneigd om je te richten op wat je ziet. De Canadese straatfotograaf Jared Krause niet. Hij zoekt in eerste instantie naar een samenspel van kleur, licht en schaduw. Vlakverdeling, daar draait het wel zo’n beetje om bij hem. 

Eén van zijn projecten spreekt mij in het bijzonder aan Harmony / Tension. Voor dit project puzzelt hij telkense twee foto’s bij elkaar die  – kunstzinnig gezegd – het gesprek met elkaar aangaan. Vanwege overeenkomsten in patroon, kleur of schaduw. Het fotoduo ‘klopt’, al weet je aanvankelijk niet precies waarom. Maar als je wat langer kijkt, begin je te snappen waarom het klopt.

Vlakverdeling

Onderstaand vind je zo’n duo van Krause. Wat direct opvalt is de overeenkomst in kleur: geel, grijs/wit en groen. De strakke lijnen, resulterend in een wat rigide vlakverdeling. En, meer inhoudelijk nu, beide foto’s hebben een levend onderwerp. Links de boom, rechts de vrouw. En ze ‘kijken’ allebei naar links. De blauwe lucht in de foto rechts lijkt een welkome toevoeging. Die foto vertoont meer lagen, meer diepte. Een mooie tegenhanger van de vlakke weergave links.

Jared Krause harmonies-1

Een dak en een streep

Een ander duo, spelend met hetzelfde thema. Nu zien we links een iets dat lijkt op een dak. Op de foto verwordt dat tot een rood-geel-zwarte streep. Rechts weer zo’n streep, maar dan geverfd op een muur. Echter, door de noodzakelijkheid van een tweedimensionale afbeelding resulteren beide foto’s in een visueel vergelijkbare afbeelding.
Verder zie je  links twee bomen op het geelgerande dak staan, rechts staat een boom voor de streep. De man op de foto verplaatst sneeuw van de stoep naar de straat. De sneeuw op de straat heeft ruwweg dezelfde randen als de wolken in de lucht op de linkerfoto. het zijn mijmerfoto’s; bij langer kijken vind je steeds meer gelijkenissen.

Jared Krause harmonies-1

Iphone en Instagram

Krause is in het dagelijks leven webdeveloper. Om toch veel te kunnen fotograferen – ook overdag – gebruikt hij zijn Iphone en plaatst hij zijn foto’s op Instagram. Vandaar dus ook dat afwijkende formaat van deze foto’s; ze zijn allemaal vierkant.
Krause maakt van de beperking van de Iphone camera een deugd: de sluitertijd is al gauw te lang als gevolg van de matige lichtgevoeligheid van de sensor. Hij zoekt daarom naar meer statische scènes en naar fel licht. En dat licht zorgt dan weer voor heftige schaduws, resulterend in een groot contrast. Zo ook hieronder: links komt een vrouw de foto binnen, ze duwt een knalrood koffertje voor zich uit. Rechts loopt een man de foto uit. We zien een rode streep op de vloer. En meer strepen, schaduwen, in beide beelden.

Jared Krause harmonies-8
Reflecties

Het volgende fotoduo is wat complexer. Beide foto’s tonen laten meerdere beelden zien als gevolg van een reflectie in de ruit. Rechts voegt hij daar nog een voorgrond met personen aan toe. Of… nee, etalagepoppen. We kijken kennelijk van binnen naar buiten. Links lijkt andersom het geval. We gluren naar binnen maar zien ook een flink stuk ‘buiten’ in de reflectie van het raam.  De kleur van de verlepte bloemen komt terug in de foto rechts: zowel linksboven een roze zweem als de wat meer naar rood neigende teint van de geparkeerde auto.

“I still regularly shoot candid, but I’m looking for more than just a shot with a person in it. I’ve started paying close attention to colour and light and find myself searching for those elements when I’m out shooting” ~ Jared Krause

Jared Krause harmonies-5
Een nieuw schilderij met dezelfde verf

Krause gebruikt een mooie analogie voor de zoektocht naar een een fotoduo. Het is alsof een kunstenaar een schilderij maakt en vervolgens met dezelfde verf, hetzelfde kleurenpallet, weer begint aan een volstrekt ander schilderij. Door dit te doen leg Krause zichzelf een flinke beperking op. En juist dat maakt deze foto’s zo treffend en fijn om naar te kijken. Daarom hieronder nog wat voorbeelden.

Jared Krause harmonies-6

 

 

Jared Krause harmonies-4

 

 

Jared Krause harmonies-1

 

 

Jared Krause harmonies-2

 

 

Jared Krause harmonies-9

 

 

Jared Krause harmonies-10

 

 

Jared Krause harmonies-11